El Circ Històric Raluy porta ‘Vekante’ a Palafrugell
Escrit per Ràdio Palafrugell el 26 d'Agost de 2021
- El Circ Històric Raluy fa arribar l’espectacle ‘Vekante’ a Palafrugell fins al 4 de setembre.
- Des del circ es volen mostrar optimistes amb la situació actual.
- Agraeix el públic de Palafrugell i el tracte amb l’ajuntament.
Per tercer any consecutiu, el Circ Històric Raluy ha instal·lat la seva carpa al recinte firal de Palafrugell fins al pròxim 4 de setembre. Fa cinquanta anys que va néixer com a circ, però ja fa quatre generacions que estan vinculats amb el món de l’espectacle, tal com ens explica el seu responsable William Giribaldi.
El circ que requereix una trentena de persones per fer-lo funcionar, però que poden variar segons l’espectacle i les necessitats que puguin aparèixer. A més, hi ha treballadors externs a la companyia que no es desplacen amb ells, però que també són imprescindibles. Ens ho explica Kimberley Giribaldi Raluy.
El Circ Històric Raluy actualment fa parada a Palafrugell, però estan en ruta durant tot l’any, de mitjana unes dues o tres setmanes a les poblacions més petites. A les capitals de província poden estar-hi un mes, exceptuant Barcelona, que se n’hi estan tres. Només descansen dos mesos a l’estiu.
Durant les estades a les diferents localitats, els treballadors i les treballadores viuen al circ.
Vekante, l’espectacle que presenten a Palafrugell
Ara presenten ‘Vekante’, un espectacle que té per nom una paraula en esperanto que significa despertar. Es vol que el públic desperti del “malson” que pot suposar la realitat.
L’argument de l’espectacle està centrat en un ballarí que entra en el món del circ sense tenir-ne cap habilitat. A partir d’aquí, Rosa Raluy és l’encarregada de donar-li la màgia perquè tot sigui possible i el protagonista pugui aconseguir els seus somnis. Es combinen disciplines tradicionals i modernes, com l’equilibrisme o les acrobàcies amb cintes aèries.
Des del circ es volen mostrar optimistes amb la situació de la pandèmia
Pel que fa a les afectacions per la pandèmia, William Giribaldi afirma que els circs estan habituats a “patir una mica”, ja que no disposen d’una sala estable ni una programació concreta, depenen molt de les llicències municipals i d’altres circumstàncies externes. Per Giribaldi això els ha ajudat a enfrontar amb més tranquil·litat la incertesa.
Explica que, tenint en compte les limitacions, han pogut seguir amb la seva activitat, exceptuant alguns mesos en concret. En altres regions d’Europa hi ha hagut menys possibilitat d’obrir les portes dels circs.
Durant aquests mesos s’han anat adaptant als protocols canviants, com les limitacions d’aforaments o els horaris de les funcions, en cas d’estar afectats pel toc de queda. La normativa actual permet un aforament del 70%, però s’ha decidit mantenir-lo per sota del 50% i garantir la seguretat dels espectadors. La carpa permet unes 850 places i actualment se n’omplen entre 380 i 390.
Molt contents amb Palafrugell
Des del circ s’agraeix el tracte de l’Ajuntament de Palafrugell i també, dels visitants. Expliquen que el públic d’aquí és de procedències molt variades, però que passen les vacances al municipi. Això ajuda a donar-se a conèixer i que alguns d’aquests repeteixin l’experiència al seu poble.
Es pot recuperar la conversa amb William Giribaldi i Kimberley Giribaldi Raluy a continuació.