Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Com és la feina de les infermeres del CAP de Palafrugell? Les seves funcions explicades per les professionals

Escrit per el 27 de Setembre de 2024

El CAP de Palafrugell compta amb un equip de 27 infermeres que, juntament amb altres professionals, ofereixen una atenció sanitària integral a la comunitat. Quatre infermeres del centre (Àngels Larrabeiti, Anna Garcia, Eva Prat i Karima Boukhzar) han explicat al pòdcast CAPacitats de Ràdio Palafrugell les seves funcions, els àmbits en què treballen i la importància de la seva professió. Podeu recuperar tot el programa a la nostra web.

Les infermeres del CAP defineixen la seva professió amb conceptes com cuidar, empatia, fortalesa i generositat. Segons les professionals, el cuidar és fonamental en totes les etapes de la vida, des de la infància fins a les cures pal·liatives al final de la vida.

Àngels Larrabeiti, per la seva part, destaca la importància de la fortalesa emocional per afrontar situacions difícils i la generositat per atendre desconeguts en moments crítics.

En un breu repàs històric, Larrabeiti explica com la infermeria ha evolucionat des de l’antiga figura de la cuidadora, que es basava en remeis casolans, fins a la infermeria moderna professionalitzada que coneixem avui. El 1977 marca un punt d’inflexió amb la creació de la formació universitària, la qual cosa va permetre a les infermeres accedir a estudis superiors i liderar projectes de recerca. Les infermeres del CAP desenvolupen quatre funcions principals: assistencial, docent, investigadora i gestora.

Dins l’àmbit assistencial, treballen en diferents àrees com la pediatria, l’atenció a adults i les cures pal·liatives. Cada pacient té assignat un equip format per un metge, una infermera i un administratiu, els quals gestionen un nombre ampli de pacients, com explica Anna Garcia: “Cada equip atén entre 1.450 i 1.600 pacients”.

L’infermeria cobreix diverses àrees al CAP. Entre elles es troben la infermeria d’adults, la pediatria i programes com Salut i Escola. En aquest últim, els infermers visiten els instituts locals per resoldre dubtes sobre temes com el benestar emocional, la sexualitat i l’alimentació dels adolescents. “Oferim una consulta oberta a l’institut on els joves poden acudir de manera confidencial”, afirma Butzar.

Un altre àmbit fonamental és l’atenció domiciliària, especialment en el cas de les cures pal·liatives. Eva Prats, infermera especialitzada en aquest camp, explica que el seu equip, anomenat PADES (Programa d’Atenció Domiciliària Equip de Suport), s’encarrega de pacients amb malalties cròniques avançades o que es troben en la fase final de la vida. “Acompanyem el pacient i la seva família per garantir que el procés es visqui de manera digna a casa”, detalla Prats.

A més de la seva tasca assistencial, les infermeres del CAP de Palafrugell també estan involucrades en la recerca i la gestió. Algunes infermeres com Garcia i Larrabeiti estan treballant en les seves tesis doctorals, mentre que el centre mateix està liderat per un infermer, una figura innovadora en moltes regions d’Espanya. Segons Larrabeiti, “la infermeria és una ciència de la salut basada en un rigor científic”, un fet que reforça el seu paper com a agents de salut i transmissors d’informació fiable per a la comunitat.

Un treball col·laboratiu amb la comunitat

Un dels aspectes més importants de la feina de les infermeres és el seu compromís amb la comunitat. Segons Larrabeiti, “només el 20% del benestar es deu a la salut, mentre que el 80% depèn de la comunitat”. Això fa que les infermeres treballin activament per promoure la salut col·lectiva a través de projectes com el Pla Local de Salut, un programa que promou la col·laboració entre entitats locals per millorar el benestar general.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).