Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Can Mario reuneix una trentena d’artistes empordanesos a ‘Localismes Universals’

Escrit per el 26 de Febrer de 2022

  • La inauguració serà dissabte, 26 de febrer a les 12 hores.
  • Podrem veure la primera part de l’exposició fins al 8 de maig de 2022.

El Museu Can Mario de Palafrugell inaugura aquest dissabte l’exposició Localismes universals. Artistes de l’Empordà 1, en què es mostraran una vuitantena d’obres d’artistes que resideixen a l’Empordà. L’objectiu de la mostra és doble. Per una banda, “posar en valor” el talent de les obres que es creen al territori i per l’altra, “fer un mapa” amb tots els creadors que hi ha a l’Empordà. Així ho ha assegurat el comissari de la mostra, Toni Álvarez de Arana, ha detallat que hi haurà 28 artistes representats en l’exposició, que podria suposar un 15% de tots els que hi ha “en poc més de 50 km”. De fet, Álvarez apunta que en tot l’Empordà hi podrien residir “uns 200 creadors plàstics”.

Amb un potencial artístic similar a la Toscana o la Provença, l’Empordà fa més de mig segle que s’ha convertit en un pol d’atracció per a creadors plàstics. Per posar en valor alguns dels artistes que resideixen a la zona, el Museu Can Mario ha decidit dedicar-los una exposició que es partirà en dues parts. La primera d’elles es podrà veure a partir d’aquest dissabte i comptarà amb una vuitantena d’obres de 28 artistes diferents, com les de la palafrugellenca Rosa Aguiló. El director artístic de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna, explica que s’ha volgut remarcar el nombre d’artistes que han fet art a la comarca.

El comissari de la mostra, Toni Álvarez de Arana, remarca que l’Empordà és una terra plena d’art.

Fotografia: Rafel Corbí

L’exposició arrenca amb un homenatge a Jordi Sardà, que va morir a Rupià el 2019. Aquest homenatge a títol pòstum serveix per “connectar” amb el que ha estat la pintura paisatgística de l’Empordà. De fet, Sardà estava enamorat del Montgrí. Ens en parla, Àlex Susanna.

El museu dedica la sala mitjana al pintor i galerista José Luís Pascual per la seva tasca de mecenatge per artistes residents a l’Empordà a través de l’espai d’art Km 7. A més, en aquesta mostra s’estrenarà l’obra Km 7 confinada que han fet tots els artistes que han participat a l’exposició en homenatge al galerista.

En aquesta sala, els artistes convidats han escollit algunes de les seves obres que creuen que agraden més a Pascual per tancar aquest homenatge al pintor i galerista.

Pintura tradicional i abstracta

L’exposició Localismes Universals, Artistes de l’Empordà (1), comissariada per Toni Álvarez de Arana, vol contribuir a potenciar el nostre patrimoni i, a la vegada, ajudar a vertebrar-lo de manera permanent.

Fotografia: Rafel Corbí

Al llarg de l’exposició es podran veure obres de diferents disciplines artístiques com ara el dibuix, la pintura o l’escultura. Toni Álvarez ha detallat que a través d’aquesta mostra intenten “fugir de la postal” per descobrir que hi ha artistes abstractes amb obres molt interessants que s’han creat a l’Empordà.

De fet, el comissari de l’exposició ha apuntat que en la mostra de Can Mario només es repassaran “un 15% de tots els artistes” que calcula que resideixen a la zona. Álvarez estima que hi ha “uns 200 creadors plàstics” que habiten en els menys de 50 km que té l’Empordà.

Malgrat tot, el comissari lamenta que no hi hagi “cap registre” de quants artistes hi ha a l’Empordà. Per això, cal que es comenci a “fixar en el territori” per descobrir aquests creadors i posar-los en valor per l’obra que tenen. El comissari ha afegit que molts d’ells són “desconeguts” a Catalunya però, part de la seva obra està reconeguda en altres punts del món.

Davant del gran nombre d’obres i artistes que hi ha, Toni Álvarez ha decidit que l’exposició tindrà “com a mínim” dues parts. La primera d’elles, la que es podrà veure entre el dissabte 26 de febrer i el 8 de maig a Can Mario de Palafrugell. La segona d’elles, serà l’any vinent en les mateixes instal·lacions. A partir d’aquí, la Fundació Vila Casas i Toni Álvarez decidiran si s’allarga aquesta exposició d’artistes empordanesos o es recupera el format de mostres monogràfiques.

La Fundació Vila Casas sempre ha tingut un peu i mig a l’Empordà, un territori on viuen i treballen més de dos-cents artistes plàstics. Molts d’ells ja es troben representats als museus de la fundació, tant al mateix Empordà com a Barcelona. Tot i això, amb aquesta exposició –la primera d’un projecte que pretén arribar a dues– volen anar més enllà, fent valdre altres veus artístiques no tan escoltades.

Amb aquestes dues exposicions, la Fundació Vila Casas posa damunt la taula una cinquantena d’artistes, un fet que serà el primer cop que es porta a terme i que ens ha de servir, no per destacar-ne uns per sobre dels altres, sinó per poder parlar a partir d’ara de l’Empordà com a terra trufada d’artistes, un element patrimonial que beu de grans fonts com Pla, Dalí, Duchamp, Hamilton o Cuixart, i que ens diferencia d’altres contrades.

Per acabar, cal recordar que els artistes participants són Artur Aguilar, Rosa Aguiló, Pilar Aldana-Méndez, Alfonso Alzamora, Ralph Bernabei, Rosa Brugat, Pep Camps, Josep Canals, Alberto de Udaeta, Jordi Galí, Javier Garcés, Guerrero Medina, Hiroshi Kitamura, Xavier Krauel, Luis Krauel, Laurent Martin “Lo”, Assumpció Mateu, Alícia Marsans, Maria Mercader, José Luís Pascual, Víctor Pérez Porro, Enric Pladevall, Carme Sanglas, Regina Saura, Manel Álvarez, Adolfo Estrada, Xavier Medina Campeny i Jordi Sardà.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).