Cal deixar de cantar “El meu avi”? S’obre el debat després de la implicació de l’autor en una xarxa de prostitució
Escrit per Dani Cortés el 21 de Novembre de 2024
El món de l’havanera debat si cal deixar de cantar “El meu avi” després de la presumpta implicació del seu autor, José Luís Ortega Monasterio, en una xarxa de prostitució de menors a l’Alt Empordà als anys noranta. Neus Mar ha estat la primera a anunciar que no la interpretarà. I la resta de grups asseguren que cal plantejar-s’ho, tot i que també hi ha qui defensa que cal separar l’obra de l’artista.
La cantant Neus Mar ha assegurat que “sent conseqüents amb els nostres valors, no tornarem a interpretar les seves cançons als nostres concerts”. Ha explicat que acabarà amb “La Bella Lola” i “Mariner de Terra Endins”, de Josep Bastons i Narcisa Oliver. En declaracions a l’Esmorzar de Ràdio Palafrugell, explica que es va quedar “de pedra” veient el reportatge.
I diu que va tenir clara la decisió des del primer moment, tot i les conseqüències que pugui tenir.
Altres grups aposten per fer una anàlisi conjunta amb tots els implicats en el món de l’havanera. És el cas d’Arjau. Jordi Grau assegura “pel que ha fet, no s’hauria de cantar mai més”. Però que es planteja el dubte de si “El meu avi” ja pertany al poble i no al seu autor.
Grau assegura que entén la decisió de Neus Mar, i que “segurament caldria deixar de cantar ‘El meu avi'”.
En canvi, en Carles Casanovas, ex del Port-bo, sí que aposta per continuar cantant “El meu avi”. Assegura a Ràdio Palafrugell que sí que retiraria tots els honors, premis i reconeixements a Ortega Monasterio. Però diu que cal separar l’obra de l’artista.
Casanovas ha explicat que tenia molta relació amb l’autor, però que mai l’hauria imaginat capaç de ser responsable de les acusacions que està rebent. Afirma que “ens havia enganyat a tots”.
El documental “Murs de silenci” de TV3 revela que José Luis Ortega Monasterio, compositor de “El meu avi”, era soci d’un proxeneta vinculat a una xarxa d’explotació sexual infantil al club Escala 2000 de l’Alt Empordà. Puigcerdà, on hi ha diversos monuments dedicats al compositor, estudiarà retirar-los per la relació amb aquests fets greus.
Josep Lluís Ortega Monasterio (Santoña, Cantàbria, 8 d’agost de 1918 – Barcelona, 18 de gener de 2004) fou un compositor i militar català d’origen càntabre, reconegut especialment per les seves aportacions al gènere de l’havanera. Entre les seves composicions més destacades es troben “El meu avi” i “El canó de Palamós”. Orfe de pare i mare des de ben jove, es traslladà a Girona, on començà la seva formació musical i participà en el cor de la catedral. Durant la seva carrera militar, fou destinat a diverses localitats, com Jaca, Puigcerdà i Menorca, on continuà desenvolupant la seva passió per la música. El 1964, ja establert a Palamós, es convertí en un dels organitzadors de la primera Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell (1967). L’any següent, compongué “El meu avi”, una de les havaneres més emblemàtiques del repertori català. A més de la seva faceta musical, Ortega Monasterio participà en la fundació de la Unión Militar Democrática durant els anys setanta, fet que li comportà represàlies i l’expulsió de l’exèrcit. Posteriorment, es dedicà plenament a la música, fundant el grup d’havaneres Cavall Bernat el 1975. El 1999, la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva tasca de divulgació de l’havanera.
XEVI el 21 de Novembre de 2024 a les 12:02
Deixarem de veure TV3 pel paper que va tenir Jordi Pujol en la seva creació? Cremarem els quadres de Picasso, maltractador de dones? No farem servir mòbils sabent la sang humana que hi ha al darrere de la seva fabricació? No s’emetrà “L’últim tango a París” pels abusos que va implicar en la seva protagonista?
No estic gens d’acord en deixar de cantar “El meu avi”, a Ortega se l’ha de castigar (tot i difunt), però no al poble que ha fet seva l’obra. Ara, que cadascú faci el que la seva consciència li digui, res a retreure a ningú.