Campanya “Establiment segur contra la violència masclista”
Escrit per Ràdio Palafrugell el 30 de Març de 2020
Duran el dia d’avui, els Agents Cívics han començat a penjar els cartells elaborats per l’Institut Català de les Dones (ICD) en aquells establiments que volen ser un espai en el que les dones víctimes de violència masclista puguin acudir. Així, Palafrugell se suma a la campanya “Establiment segur contra la la violència masclista”.
El confinament arran de la crisi pel coronavirus s’ha convertit en un problema afegit per a les dones maltractades. Per aquest motiu s’han habilitat noves eines perquè aquestes dones en puguin fer ús. Primer de tot, Mònica Tauste, regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Palafrugell ha recordat que tots els canals habituals continuen al servei de les dones.
D’altra banda, per facilitar el contacte, des de la Generalitat també s’ha habilitat un número de WhatsApp: 671 778 540. Per la seva banda, la Sònia Vivolas, responsable de l’Espai Dona de Palafrugell ha volgut remarcar que confinament no significa aïllament.
Així doncs, en la mesura del possible, s’ha de mantenir el contacte amb familiars o amistats.
Establiments segurs contra la violència masclista
D’altra banda, des de l’ICD s’ha posat en marxa una campanya per tal que les dones tinguin més suport en el seu entorn més proper. En aquest sentit, enfocat al comerç de cada municipi. En aquest cas, farmàcies, botigues d’alimentació i altres establiments amb productes de primera necessitat que continuïn oberts.
Per tant, des d’avui dilluns, Palafrugell s’ha adherit a la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”. Aquestes botigues tindran un cartell que corrobora que són indrets en els que les dones que passen per aquest tipus de situacions rebran ajuda.
Amb aquest missatge es vol ampliar el suport social a les dones que travessen aquestes situacions i que actualment poden estar aïllades. Una dona que s’acosta a un establiment i veu aquest cartell sap que pot comptar amb algú, que serà escoltada i podrà explicar la seva situació i que aquesta persona trucarà per ella al 900900120, per ser assessorada per professionals de l’advocacia, psicologia i l’atenció social, o al 112 en cas d’emergència.
Una convivència permanent i forçosa i la mobilitat reduïda o nul·la pot afavorir les situacions de violència masclista amb l’agreujant de la dificultat per a la víctima de no poder trucar als serveis, trobar suport de familiars, amistats, o professionals. Aquesta actuació vol compensar aquests impediments.