Jordi Vayreda (CREAF): “Els boscos s’han recuperat una mica amb la pluja, però les altes temperatures no hi ajuden”
Escrit per Ferran Castelló el 23 de Febrer de 2025
- L’expert explica que, tot i que aquest any hi ha una pluja similar a la que tocaria, costarà revertir la situació de fins a tres anys de sequera
Fotografia: Miquel Galceran (imatge d’arxiu)
“Els boscos s’estan recuperant després de la pluja de l’any passat, però les temperatures per sobre d’un grau i mig de la mitjana no hi ajuden”. És el balanç que ha fet l’investigador del CREAF Jordi Vayreda al Supermatí sobre l’estat de salut dels boscos catalans. L’expert explica que, tot i que aquest any hi ha una pluja similar a la que tocaria, costarà revertir la situació de fins a tres anys de sequera.
Una primavera plujosa ajudaria a millorar la situació actual, però cal més aigua.
L’alta temperatura també juga un paper en contra a la salut dels arbres.
Alguns dels símptomes que mostren com pateixen els boscos és la reducció del número de fulles o el canvi de color. O bé, ja la presència d’arbres que han mort. Davant d’aquesta situació, Vayreda considera que cal més gestió forestal i una de les opcions és talar arbres perquè n’hi hagi menys i puguin subsistir els que estan més sans.
Tot i això, Vayreda explica que s’està fent poca gestió forestal perquè és cara i la natura ho acaba fent per si mateixa.
Espècies considerades resistents a la sequera també pateixen la falta d’aigua
A més, Vayreda destaca que es viuen situacions inèdites. Els experts consideraven que el pi blanc era resistent a la falta d’aigua, però ara han vist com molts han mort en alguns llocs del centre de Catalunya o del Garraf. Altres espècies com el faig, el roure o el pi roig també són força vulnerables.
L’expert també adverteix que la sequera debilita els arbres davant de plagues, que s’avancen per les altes temperatures, com pot ser la processionària. I també apunta que els pròxims anys es veurà com canviaran les espècies de plantes dels diferents paisatges.