Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Museu del Suro comença un cicle de xerrades sobre la industrialització a les comarques gironines

Escrit per el 17 d'Octubre de 2024

  • La primera conferència serà de Céline Mutos-Xicola el divendres a les set de la tarda.

El Museu del Suro comença el divendres, 18 d’octubre un cicle de xerrades sobre la industrialització a les comarques gironines. Durant sis setmanes, experts en el sector analitzaran com la indústria surera es va implantar i va transformar el territori i la societat. Els diferents punts de vista permetran entendre més com va ser la societat que va donar l’origen dels pobles i viles tal com es coneixen actualment. Les xerrades s’organitzen amb el suport de la Càtedra d’Estudis del Suro de la Universitat de Girona.

La primera trobada serà el divendres, 18 d’octubre a les 19 hores i tractarà sobre la primera industrialització vista pels seus contemporanis. Anirà a càrrec de la doctora en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura Céline Mutos-Xicola. A més, és llicenciada en Història i Geografia i té un Màster Europeu en Mètode Avançat d’Investigació Històrica en Història Contemporània. Ho explica Laura Requena.

El 25 d’octubre, el doctor en Història contemporània Miquel Gutiérrez-Poch parlarà sobre el procés d’industrialització gironina en el context català, en especial sobre la producció de paper. El ponent està especialitzat en la transferència tecnològica, la manufactura tradicional i el sector paperer. 

El 8 de novembre, s’analitzarà la premsa i publicitat en una societat en transformació. La xerrada anirà a càrrec de Lluís Costa, que és doctor en Història i especialitzat en arxivística, història de la comunicació i les seves relacions amb la societat. Ha aprofundit en l’estudi de la comunicació local.

Les trobades continuaran el 15 de novembre. En aquest cas, s’analitzarà el desenvolupament hidràulic i del territori en la industrialització gironina (1850-1930). El doctor en Medi Ambient David Pavón en farà una anàlisi. És especialista en la recerca sobre l’aigua i s’ha centrat en el patrimoni fluvial, la geografia històrica dels espais fluvials i els projectes de gran obra hidràulica. 

El 22 de novembre, Xavier Martí farà un passeig per les colònies industrials. Martí és historiador i periodista especialitzat en història industrial. S’ha centrat en colònies, habitatge obrer i les relacions entre premsa i societat.

El cicle de xerrades acabarà el 14 de desembre amb la projecció del documental Picant Pedra. Hem tornat a fer calç tradicional al Forn Gran de Fonteta. La trobada anirà a càrrec d’Antoni Martí i Josep Matés. Martí és documentalista, cineasta, productor i director i destaca la seva recuperació del patrimoni audiovisual de les comarques gironines. Per altra banda, Matés és ceramista i autor de nombroses exposicions i projectes artístics. Està molt vinculat en la conservació del patrimoni natural i cultural de la zona de les Gavarres i en recuperar espais d’interès etnològic, com la carbonera o el forn de calç, entre altres.

Totes les xerrades seran a l’auditori Miquel, Vincke & Meyer del Museu del Suro a les 19 hores.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).