La pesta de 1652 a Palafrugell: una epidèmia que va matar el 20% de la població
Escrit per Ràdio Palafrugell el 8 d'Octubre de 2024
L’epidèmia de pesta de 1652 va colpejar amb força Palafrugell. Va causar la mort d’un 20% dels seus habitants en un any. Aquesta devastadora crisi sanitària va marcar profundament la vila, tant en l’àmbit social com econòmic. En el darrer episodi del pòdcast Memòria de Ràdio Palafrugell, el director de l’Arxiu Municipal, Òscar Alegret, i l’expert local Jordi Cama exploren els esforços que es van fer per frenar l’epidèmia.
L’epidèmia de pesta, que va arribar a Palafrugell a través de València i Girona.
I va provocar una mortalitat del 20% de la població en només un any.
La malaltia era transmesa per rates infectades per puces, que després passaven la infecció als humans. Aquest fenomen va afectar tota Europa i Palafrugell no en va ser una excepció.
Per combatre la propagació de la pesta, els malalts eren confinats en barraques aïllades fora del nucli urbà, moltes d’elles vigilades per guàrdies armats.
Òscar Alegret va recordar com es feien servir productes com el quitrà per intentar desinfectar l’aire i reduir la propagació. Aquestes mesures, tot i ser rudimentàries, eren considerades vitals per evitar que la malaltia es continués estenent. Això se sap gràcies a la documentació que es conserva a l’Arxiu.
A banda de la crisi sanitària, la pesta va tenir un fort impacte social i econòmic. La manca de mà d’obra va afectar profundament l’agricultura i els oficis artesanals.
A més, l’Ajuntament, conegut com la “Universitat” en aquella època, va haver de recórrer a préstecs per proporcionar aliments i medicaments als afectats, amb despeses que van superar les 3.000 lliures, una xifra desorbitada per l’època.
Jordi Cama explica que la seva inquietud per investigar la història de Palafrugell, incloent-hi l’epidèmia de pesta de 1652, va néixer d’una curiositat personal sobre els seus avantpassats.
Podeu escoltar tot el pòdcast a la nostra web i a les plataformes.