Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


SOS Costa Brava denuncia, un any més, incidents i infraccions de barques d’esbarjo a la costa

Escrit per el 10 de Juliol de 2024

  • SOS Costa Brava demana la col·laboració ciutadana per denunciar situacions com aquestes. Anima a la població a fotografiar-ho, gravar-ho i avisar al 112.

Fotografia: SOS Costa Brava

SOS Costa Brava denuncia que aquest estiu s’han repetit incidents i infraccions amb embarcacions d’esbarjo, a la costa de l’espai protegit Castell-Cap Roig. L’entitat destaca que “fa dècades” que denuncien comportaments que afecten l’ecosistema i la seguretat dels banyistes. El responsable de medi marí de l’associació, Jordi Cruz, explica a Ràdio Palafrugell que hi ha embarcacions que han arrencat les balises que va instal·lar l’Ajuntament de Mont-ras.

Mont-ras ha abalisat la seva costa aquest estiu.

A més, l’entitat lamenta que els municipis hagin de fer front als costos de l’incivisme.

SOS Costa Brava explica que tenen imatges d’embarcacions que ocupen la zona de bany, tot i la senyalització. Afegeixen que van trucar al telèfon d’emergències i els Mossos d’Esquadra van identificar els infractors. Per aquest motiu, demana la col·laboració ciutadana per denunciar situacions com aquesta. L’entitat anima a la població a fotografiar-ho, gravar-ho i avisar al 112 i al seu correu electrònic medimari@soscostabrava.cat.

La federació explica que les embarcacions fondegen o naveguen en zones que no estan permeses i posen en perill els banyistes, nedadors o qui va en pàdel surf. Recorda que la Llei de Costes estableix que, encara que no hi hagi zones abalisades, s’ha de respectar 200 metres de distància a qualsevol cala o caleta i 50 metres a la resta de costa.

A més, l’associació ecologista recorda que la franja litoral és molt fràgil per l’activitat humana. Cruz destaca que el Mediterrani s’ha convertit en el “mar més sobreexplotat i contaminat del planeta”. Explica que els principals problemes són la massificació i les infraccions de les embarcacions d’esbarjo, el fondeig sobre la posidònia, l’abocament de deixalles o emissaris submarins, entre altres. Considera que caldria fer reserves marines per evitar l’impacte ambiental.

Per aquest motiu, SOS Costa Brava lamenta el que consideren “deixadesa de les administracions a l’hora de fer complir la normativa” i que “s’hagi normalitzat veure desenes d’embarcacions amuntegades i fondejades que ocupen les suposadament anomenades zones de bany en cales i roques”.

L’entitat també demana que s’instal·lin boies de fondeig ecològiques darrere de les balises que senyalitzen les zones de bany. Explica que si no s’instal·len les boies, les embarcacions posaran àncores que afectaran el fons marí.

Cruz explica els efectes de les ocupacions de les embarcacions en un vídeo publicat recentment, però amb imatges de l’any passat.

Etiquetes

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).