El director d’Agbar, des de Palafrugell: “El turisme no incrementa la sequera”
Escrit per Ràdio Palafrugell el 16 de Maig de 2024
Foto: Paco Dalmau
El director de l’Agbar nega de totes totes que el turisme sigui el culpable de la sequera a les zones turístiques. Jorge Manent ho ha dit des de Calella de Palafrugell a unes jornades organitzades per la Fundació Jordi Comas des de l’auditori de Cap Roig. El directiu assegura que el gremi turístic “ha pres mesures exemplars”. A més, Jordi Morató, especialista en sostenibilitat de l’UPC ha assegurat que “no s’ha de veure el turisme com un enemic”.
A preguntes del subdirector de La Vanguardia Enric Sierra, Manent ha posat xifres a l’impacte del turisme en la despesa d’aigua. Assegura que no arriba ni al 5% del total que se’n consumeix al país.
A més, el director d’Agbar fa referència a un informe del Gremi d’Hotelers que afirma que el sector ha reduït fins a la meitat el consum d’aigua.
Entre les mesures preses, en destaca una conscienciació de l’us de l’aigua entre els turistes, adaptar els sanitaris, canviar les banyeres per dutxes, o instal·lar airejadors o automatismes a l’aixeta.
Aquesta percepció l’ha confirmat Jordi Morató, director de la càtedra UNESCO de sostenibilitat de l’UPC. Assegura que no s’ha de veure els turistes com els causants de la sequera.
La vuitena jornada de la Jornada de la Fundació Jordi Comas Matamala; Turisme, Territori i Societat (TTS), ha tingut lloc novament a l’auditori la Fundació ‘la Caixa’ de Cap Roig, a Calella de Palafrugell. La jornada d’aquest 2024 s’ha tornat a estructurar en quatre taules temàtiques sobre aspectes que avui incideixen plenament en la indústria turística, des de diferents vessants. La primera taula ha tractat sobre el valor de l’oferta gastronòmica i enològica d’un territori per a la generació d’una imatge de marca de destinació amb més valor afegit.
Sara Pérez, faedora de vins al Priorat i el Montsant, i Joan Roca, cuiner i empresari gironí, han analitzat el paper que ambdues propostes han tingut el prestigi de marques com Priorat i Empordà. Aquesta conversa ha estat conduïda per Cristina Jalonch, responsable de gastronomia i vins a la Vanguardia.
La segona taula, moderada per Xavier Grasset, director del Més 324 de Tv3, ha comptat amb la participació d’Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona capital nàutica i de Salvador Sunyer, director de Temporada Alta a Girona i comarques gironines, per a valorar la incidència en l’afluència a determinats territoris turístics, a posteriori dels esdeveniments i aproximar-nos a la rendibilitat d’aquestes despeses.
La tercera de les taules dirigida per Antoni Bassas, del diari Ara, ha tractat del paper present i futur de la xarxa ferroviària en el transport turístic de mig recorregut. Ha comptat amb dos experts d’alt nivell com són Isabel Pardo de Vera, ex presidenta d’ADIF i amb Pere Macias, comissionat pel traspàs integral de rodalies a Catalunya.
Ha clòs aquesta edició del TTS una taula per parlar de l’ús de l’aigua en els territoris turístics, amb Jorge Manent, director d’AGBAR i Jordi Morató, director de la càtedra UNESCO de sostenibilitat de UPC, moderats per Enric Sierra sotsdirector de la Vanguardia.
El resum ha corregut a càrrec del conseller en funcions de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, que és patró de la Fundació Jordi Comas Matamala