Palafrugell presenta el Pla Local de Salut 2024-2028
Escrit per Dani Cortés el 24 d'Abril de 2024
L’Ajuntament de Palafrugell ha organitzat una jornada de presentació del Pla de Salut 2024-2028. A l’acte hi van assistir una setantena de persones, entre elles, representants de grups polítics, representats d’entitats socials del municipi, personal sanitari i personal tècnic de les diferents àrees i serveis de l’Ajuntament.
La trobada va comptar amb la conferència inaugural de Josep Lluís de Peray, metge de família, salut comunitària i mediador. Durant la segona part de la jornada, es va treballar en grups reduïts la concreció d’alguns dels objectius estratègics recollits en el Pla.
Està previst que avui 24 d’abril finalitzi el període d’al·legacions del Pla de Salut i quedarà aprovat definitivament a final de mes. Pel desplegament de les accions, es preveu la creació d’una Taula de salut municipal, que serà l’òrgan de participació estable, encarregat de vetllar pel bon funcionament i l’assoliment dels objectius.
L’objectiu del Pla Local de Salut 2024-2028 és oferir una visió positiva de la salut, que vagi molt més enllà dels serveis sanitaris i de la patologia. Es posa la mirada en tot allò que genera salut, amb els estils de vida, les condicions mediambientals, amb mesures polítiques, econòmiques, socials, educatives, etc. El Pla s’emmarca també dins els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
El document conté accions per a la millora del benestar i la qualitat de vida associada a una millor salut de la ciutadania repartides en 7 eixos de treball: bon govern, entorn urbà, medi ambient, xarxes comunitàries i socials, estils de vida saludable, salut mental i benestar emocional i protecció de la salut.
Participació
Aquest Pla Local de Salut de Palafrugell, que es va elaborar durant l’any 2023, neix a partir del treball realitzat per un grup motor format per persones amb responsabilitats tècniques i polítiques de l’Ajuntament de Palafrugell i amb representants de l’EAP Palafrugell i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Cal destacar també que ha comptat amb l’assessorament, guiatge i suport econòmic de DIPSALUT de la Diputació de Girona.
En l’elaboració del Pla han participat més de 175 persones: professionals de la salut, farmacèutics, polítics, representants d’entitats i d’altres agents socials i ciutadania en general que han participat en diverses sessions de treball per a l’elaboració de la diagnosi o per fer propostes d’accions.