Palafrugell aprova una moció que “denuncia la persecució judicial de l’independentisme”
Escrit per Ràdio Palafrugell el 2 d'Octubre de 2023
- La moció demana “l’aprovació immediata d’una llei d’amnistia per la repressió de 3.300 persones perseguides pel seu pensament polític”.
Palafrugell aprova una moció que “denuncia la persecució judicial de l’independentisme” i demana “l’aprovació immediata d’una llei d’amnistia per la repressió de 3.300 persones perseguides pel seu pensament polític”. Junts per Palafrugell va presentar-la al ple municipal. Es va aprovar amb els vots d’Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Palafrugell, Som Gent del Poble i Palafrugell en Comú Podem.
També, expressa el suport a Mariona Reig i Carles Ruiz “Xarly” per les seves causes judicials. Ho explicava al ple municipal David Martín, portaveu de Junts per Palafrugell.
Mariona Reig va ser acusada d’un delicte d’odi a la Guàrdia Civil per un comentari a les xarxes socials a un agent que va participar en les càrregues de l’1 d’octubre de 2017. La causa va acabar-se arxivant el 13 de març a petició del ministeri fiscal. Però, l’Advocacia de l’Estat hi va presentar un recurs d’apel·lació.
Per altra banda, la fiscalia demana un any i mig de presó a Carles Ruiz “Xarly” per la presumpta participació en una manifestació contra el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, el 28 de juliol del 2018. Després de més de cinc anys, encara segueix a l’espera del judici.
En la moció, afegeixen que consideren que la sentència del judici a l’exconseller d’Interior, Miquel Buch, i el sergent del cos de Mossos d’Esquadra Lluís Escolà és “injusta i absolutament fora de mida”. Els condemnen a 4 anys i mig de presó i 20 d’inhabilitació pels delictes de malversació i prevaricació i 4 anys de presó i 10 d’inhabilitació per malversació, respectivament.
Consideren que la sentència consolida “la persecució insaciable de l’independentisme des de tots els estaments de l’estat espanyol, en especial des del poder judicial, en els darrers anys” i que hi ha “venjança i persecució contra l’entorn del president Puigdemont”.
Per aquest motiu, la moció del ple demana rebutjar la sentència a Miquel Buch i Lluís Escolà, expressar la solidaritat a Mariona Reig i Carles Ruiz, “denunciar la persecució policial”, “l’aprovació immediata d’una llei d’amnistia” i traslladar l’acord a diferents òrgans polítics i a entitats independentistes.
Afegeixen que “l’independentisme ha de ser tractat com un actor polític legítim i que tots aquells represaliats durant aquests anys per motius relacionats amb el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i amb la consulta del 9 de novembre de 2014 deixin de ser-ho de forma immediata” i que “l’amnistia és l’instrument imprescindible per desjudicialitzar el conflicte”.
El Partit dels Socialistes de Catalunya va proposar un canvi en el redactat perquè hi hagués més vots a favor. Junts per Palafrugell va preferir mantenir la proposta inicial de la moció. Per aquest motiu, el PSC va abstenir-s’hi. Per altra banda, Vox va votar-hi en contra.
L’alcalde i portaveu del Partit dels Socialistes, Juli Fernández, va destacar “la necessitat de trobar un punt final a la repressió política i judicial”.
Isidre Tenas, portaveu de Som Gent del Poble, va destacar el consens a dins del partit i el suport a Mariona Reig i Carles Ruiz.
En els partits a l’oposició, Mònica Alcalà, portaveu d’Esquerra Republicana, va expressar el suport a les mocions que “denunciïn la persecució independentista”.
Josep Ferrés, portaveu de Palafrugell en Comú Podem, va afirmar que Pablo Llarena “va venir a provocar” en “un moment de dolor”.
Adela García, portaveu de Vox, va acusar els col·lectius independentistes d’haver-los increpat en les trobades del partit. Va afegir que “va ser violència” les mostres de rebuig a Pablo Llarena “que estava sopant en un restaurant de Mont-ras, no estava treballant i gaudia de les seves vacances”.