MAPA: Els cinc refugis climàtics de Palafrugell davant les onades de calor
Escrit per Dani Cortés el 10 de Juliol de 2023
Palafrugell amplia els refugis climàtics al municipi per fer front a les creixents onades de calor. Amb l’objectiu de proporcionar espais segurs a la població per protegir-se de les altes temperatures, s’ha augmentat el nombre de refugis de 3 a 5.
Aquests refugis, juntament amb els ja existents, com la Biblioteca Municipal i el Centre Municipal d’Educació Núria Rivas Mascarós, oferiran l’oportunitat de resguardar-se del calor a diferents punts de la localitat.
Els dos nous espais habilitats com a refugis són el Museu del Suro de Catalunya i la cafeteria de la residència Palafrugell Gent Gran.
A continuació, es detallen els refugis climàtics disponibles a Palafrugell, juntament amb les seves adreces:
- Biblioteca Municipal Adreça: c/ de Sant Martí, 18
- Centre Municipal d’Educació Núria Rivas Mascarós Adreça: c/ del Bruguerol, 12
- Museu del Suro de Catalunya Adreça: c/ Begur, 15
- Cafeteria de la residència Palafrugell Gent Gran Adreça: c/ de Josep Bonay i Vidal Mestre, 15
- Local del Consell de la Gent Gran Adreça: plaça Onze de Setembre, 11
Això permetrà una millor cobertura i accessibilitat als refugis per als col·lectius vulnerables, amb l’objectiu de prevenir problemàtiques relacionades amb la salut durant els episodis de calor intensa. A més, s’han identificat 13 zones d’ombra a l’aire lliure a tot el municipi, incloent Llofriu, Llafranc, Tamariu i Calella de Palafrugell, amb bancs i zones de descans a l’ombra per evitar l’exposició al sol i a les altes temperatures.
Els dos espais nous són el Museu del Suro de Catalunya (c/ Begur, 15) amb horari de dilluns a dissabte de 10 a 2 del migdia i de 5 de la tarda a les 8 del vespre, i els diumenges de 10 a 2 del migdia: i la cafeteria de la residència Palafrugell Gent Gran (c/ de Josep Bonay i Vidal Mestre, 15), oberta de dilluns a divendres de les 9 del matí a 4 de la tarda i els caps de setmana i festius des de les 9 fins a 2/4 de 4 de la tarda.
Aquests dos s’afegeixen als ja existents: la Biblioteca Municipal (c/ de Sant Martí, 18), en horari de dilluns a dissabte de 10 a 2/4 de 2 del migdia i de dilluns a divendres de 2/4 de 5 a les 8 del vespre; el Centre Municipal d’Educació Núria Rivas Mascarós (c/ del Bruguerol,12), amb un horari de 9 del matí a 1 del migdia; i el local del Consell de la Gent Gran (plaça Onze de Setembre, 11) per les tardes, en concret des de les 4 de la tarda fins les 8 del vespre.
A part d’aquest 5 refugis climàtics, s’han identificat també 13 zones d’ombra a l’aire lliure, distribuïdes per tot el municipi inclòs Llofriu, Llafranc, Tamariu i Calella de Palafrugell. D’aquesta manera, el Consistori intenta proporcionar refugis i zones d’ombra al major número de barris possible. Per contribuir a la seva localització, s’ha creat un mapa on trobar tots aquests espais.
Aquesta iniciativa està destinada als col·lectius vulnerables i té com objectiu evitar cops de calor i problemàtiques entre la població provocades per la intensa calor i els efectes sobre la salut de les altes temperatures.
Zones d’ombra
A banda dels refugis climàtics, el municipi també compta amb 13 espais públics a l’aire lliure amb zones d’ombra, repartits entre Palafrugell, Calella de Palafrugell, Llafranc, Llofriu i Tamariu. Aquests espais ofereixen bancs i zones de descans a l’ombra per evitar l’exposició al sol i a les altes temperatures.
Tots aquests espais disposen d’un bon índex de qualitat de les zones verdes i grau de resiliència al canvi climàtic:
– Jardins de Can Bech (davant de l’Ajuntament)
– Plaça Joan Corominas (al costat del CAP)
– Plaça de Gertrudis Roldós (Molí de Vent)
– Plaça d’Antonio Miguel Ramírez (al costat del Jutjat de Pau)
– Zona verda al final de l’av. del Mestre Josep Bonay i Vidal (al nord dels pisos dotacionals)
– Espai de Teresa Burcet i espai de Salvador Espriu (a l’est dels pisos dotacionals)
– Plaça de la Punxa (barri de la Punxa)
– Plaça de Lluís Companys (Llofriu)
– Parc d’Enric Prat de la Riba + Espai Tom Sharpe (Llafranc)
– Plaça de la Miranda i els miradors del Camí de Ronda de Calella a Llafranc.
– Parc del Prat Xirlo (c/ Tenerife i Carrer Llebeig, Calella de Palafrugell)
– Parc de l’Atlàntic (Calella, Sant Roc)
– Espai de Teresa de Calcuta (c/ de la Riera, 43, Tamariu)
L’índex de qualitat de les zones verdes i grau de resiliència al canvi climàtic es va establir per l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell, en el marc del treball de camp per a la redacció del Pla del Verd i la Biodiversitat de Palafrugell. En aquest sentit, es van visitar totes les zones verdes del municipi i es van mesurar diferents variables a cada zona com el percentatge d’espècies autòctones i la presència d’arbres de diàmetre gran, entre d’altres. Les dades recollides d’aquests espais constaten que disposen de les condicions necessàries per ser identificats com a zones d’ombra.
Recomanacions
L’Ajuntament de Palafrugell recomana a la població seguir certes mesures de prevenció per evitar cops de calor. Les principals recomanacions són:
– Beure aigua encara que no es tingui set
– Refrescar-se sovint
– Evitar sortir al migdia quan fa més calor
– Portar un barret o alguna peça que ens protegeixi del sol
– A casa, tancar les persianes durant el dia i obrir les finestres a la nit
D’altra banda, també demana als usuaris de les platges (Llafranc, Tamariu i Calella de Palafrugell) que durant els períodes d’onada de calor s’eviti l’exposició al sol durant les hores de més intensitat i on el sol es troba en una posició més perpendicular. Al mateix temps, també és important hidratar-se bé i ingerir líquids, així com ajudar-se amb un para-sol o barrets.
Al següent enllaç, es poden consultar les recomanacions del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya:
https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_naturals/onada_de_calor/