Negociació in extremis per poder instal·lar les boies marítimes aquest estiu a Palafrugell
Escrit per Ràdio Palafrugell el 1 de Març de 2023
- El regidor Jaume Palahí afirma que si no es pot prorrogar el pla d’usos de l’any passat, la cosa “es pot complicar moltíssim”.
Perillen les boies aquest estiu. El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha advertit que en zones de praderies de fanerògames només s’haurien de fer servir boies de baix impacte. Això complica la instal·lació d’aquesta temporada a Palafrugell, perquè els operadors no tindrien temps d’adaptar-se la nova normativa. Per això, l’Ajuntament està negociant “in extremis” per trobar una solució intermitja. Si no s’aconsegueix convèncer el govern, la situació “es pot complicar moltíssim”, assegura el regidor de Via Pública.
En aquests moments, s’utilitzen blocs de formigó per anclar les boies, però la Generalitat no ho veu amb bons ulls. En una primera negociació es va aconseguir que en lloc d’estar obligats a canviar tots els sistemes d’ancoratge, es pogués començar només amb un 20 o un 30%, segons el regidor Jaume Palahí. Ara bé, aquest dimarts durant el Ple Municipal, va explicar a tres mesos de la instal·lació, les empreses ja han advertit que tampoc és possible.
Per això, ara intenten convèncer a la Generalitat que els permeti mantenir tots els blocs de formigó excepte en una sola zona concreta, com a Calella de Palafrugell. Allà només s’hi posarien boies de baix impacte, per demostrar a la Generalitat la voluntat de Palafrugell d’avançar progressivament cap a un ús més sostenible.
Palahí assegura, però, que si no aconsegueixen convèncer la conselleria, “la cosa es pot complicar moltíssim”.
En tot cas, Palahí ja alerta que en tres anys els operadors hauran d’instal·lar totes les boies de baix impacte a les zones de praderies de posidònia.
Per altra banda, el regidor explica que Capitania Marítima i el Ministeri determina els espais que poden instal·lar-se les boies. Però, destaca que no es té en compte la biodiversitat de cada espai. A més, els operadors de les boies marítimes han incrementat la zona que ocupen, però no el nombre de fixacions.
Jordi el 1 de Març de 2023 a les 22:25
Fa molts anys que s’haurien d’haver posat al dia i haver respectat molt més el fons marí, s`han fet autèntiques destrosses amb les cadenes llaurant la Posidònia. Si no tenen temps que en posin menys. El que hauria de fer l’ajuntament és fer-ne la gestió i que els ingressos siguin pel municipi. I prohibir la navegació sense títol.
Marc el 2 de Març de 2023 a les 18:44
Dir que les cadenes dels morts fan malbé les posidonies es que no és tenir ni idea del que hi ha .. els morts estan enterrats desde fa anys i integrats amb el medi ambient ..si us hi acosteu amb unes ulleres o podreu comprovar .
Encara no enteneu que vivim d’aquest turisme ..si treuen boyes la gent marxarà ..sembla estrany que encara no enteneu que vivim d’això