Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La Fundació Pla recupera la Ruta Josep Pla a Girona

Escrit per el 2 de Juny de 2022

  • Ho fa en una versió renovada i ampliada
  • Un itinerari literari pel Pont de Pedra, els carrers del Barri Vell o la Devesa permet redescobrir de la mà de Josep Pla totes les essències del «caràcter impressionant» de Girona.
  • En els 70 anys de la publicació de Girona, un llibre de records, la Fundació Josep Pla i l’Escola Municipal d’Humanitats de Girona recuperen la Ruta Josep Pla a Girona, incorporant continguts nous que van més enllà de l’època de joventut.

“Davant teníem, com si ens vingués a sobre, molt pròxima, amb una força implacable, la nau imponent de la Catedral. Més a la dreta es veia, finíssima i altiva, l’agulla de Sant Feliu. Més a la dreta encara, les grans masses vegetals de la Devesa tenien, tocades del vinagre tardoral, una elegància fabulosa que la bromositat de l’atmosfera matisava de blau. A l’esquerra de la Catedral la terra s’alça i a sobre corren les muralles i els baluards coberts d’heures. Més enllà la muntanya de Montjuïc, paisatge militar intens i dramàtic, sec i àrid, era una irisació de minerals clapejada de mates d’estepa -petites flors violàcies-, d’ortigues i argelagues. A primer terme, sobre unes cases rònegues, emergia, torrat, humil i mil·lenari, el campanar de Sant Pere de Galligans.”

Josep Pla. Girona, un llibre de records
dins Primera volada. OC III, 34-35

Josep Pla i Girona

En el volum Girona, un llibre de records, Josep Pla va evocar la imatge de la ciutat que va conèixer durant la joventut. Alumne de l’Institut, i fent vida a l’internat del Col·legi dels Maristes, Pla va recórrer els racons de la ciutat observant la vivesa de la seva gent i deixant-se captivar per la bellesa i màgia dels seus espais més emblemàtics. Ja en la maduresa, l’escriptor de Palafrugell va deixar constància de les seves impressions en el llibre dedicat a Girona, un autèntic homenatge literari de la ciutat –posteriorment recollit al volum Primera volada de la seva Obra Completa–, i en el qual hi podem trobar un bon repertori de les virtuts de la característica prosa planiana: ironia, sensualitat, precisió, literaturització de la vida quotidiana…

Més enllà de l’experiència d’estudiant, l’agost de 1919 Pla va fer el servei militar a la caserna de Sant Domènec –avui seu del Rectorat de la UdG–, i poc temps més tard, com va testimoniar l’autor a El quadern gris, en una mena de comiat sentimental abans d’emprendre la carrera periodística, va passar-hi una nit vagant pels carrers just abans de marxar cap a París com a corresponsal de La Publicidad. En el pas de la joventut a la maduresa, la ciutat, i especialment la seva catedral, va quedar gravada en la geografia íntima de Pla. Així ho reconeixia el mateix autor a Gironaun llibre de records: «Iniciada en els anys inconscients però sensibles de l’adolescència, he sentit el pes de les seves pedres en totes les fibres de la meva vida, fins i tot de la vida inconscient».

Després de la guerra, i fins als darrers anys, Josep Pla va tornar a la ciutat en nombroses ocasions, ja fos per evocar l’època de la seva joventut, com per deixar-se endur per la vitalitat de la seva gent o la bellesa del seu patrimoni.

Una ruta pel cor del barri Vell

Partint dels Jardins de la Infància, on es pot evocar la figura de l’il·lustre Carles Rahola i la seva relació amb Josep Pla, i després del pont de Pedra, l’itinerari s’endinsa per carrers i racons Barri Vell: la plaça del Vi, el carrer Ciutadans, el carrer de l’escola Pia, el mirador de les Dones, on hi havia el col·legi Maristes, la catedral, la placeta de l’Institut Vell, Sant Feliu o el pont de Sant Agustí són tan sols alguns dels espais per on transcorre la ruta.

D’aquesta manera, els participants poden redescobrir aquests espais emblemàtics amb una mirada literària. En aquest sentit, a partir de la fusió del patrimoni literari, arquitectònic i paisatgístic, la ruta Josep Pla proposa  la (re)descoberta de la ciutat de la mà de l’obra del millor prosista català del segle XX. Francesc Montero, director de la Fundació Pla, ens ho comenta.

S’han programat tres sessions l’any, en una oferta variada que busca atraure públics diversos: el tret de sortida serà el proper diumenge 5 de juny, a les 11 h. La segona sessió s’ha programat el dissabte 30 de juliol, a les 18.30 h, i la darrera de 2022 serà el diumenge 2 d’octubre, de nou a les 11 h. A banda, la Fundació Josep Pla ofereix la possibilitat de realitzar visites concertades per a grups. En tots els casos, es poden fer les inscripcions a través de la Fundació Pla.

EPSON MFP image

Una proposta renovada i ampliada

La Ruta Josep Pla a Girona va ser creada el 2012 per l’Escola Municipal d’Humanitats de l’Ajuntament de Girona en col·laboració amb la Fundació Josep Pla, per commemorar el 60è aniversari de la publicació de la primera edició del llibre Girona, un llibre de records.

Deu anys més tard, les dues entitats recuperen aquesta iniciativa amb una proposta renovada, actualitzada i ampliada amb altres continguts sobre la relació de l’escriptor amb la ciutat que van més enllà del llibre sobre la ciutat: a partir de les recerques dels últims anys en l’àmbit periodístic i literari, s’hi han pogut incorporar fragments d’El quadern gris, extractes de textos periodístics i d’altres materials per completar aquesta proposta.

Cal tenir en compte que la ciutat apareix citada en quasi quaranta dels quaranta-cinc volums de l’Obra Completa de l’editorial Destino –en nombroses ocasions amb notable amplitud–, i s’han localitzat referències a la capital gironina i al seu patrimoni en més de cent-cinquanta textos periodístics de l’autor, que abracen tota la seva carrera professional. Així, doncs, la renovada Ruta Josep Pla a Girona vol oferir una imatge més global i precisa de la intensa relació que Pla va mantenir amb la ciutat al llarg de tota la seva vida.

Informació bàsica:

Diumenge, 5 de juny a les 11 h
Dissabte, 30 de juliol a les 18.30 h
Diumenge, 2 d’octubre a les 11 h

Lloc de trobada: Jardí de la Infància
Preu: 8 €

Alumnat de l’Aula d’Escriptura de l’Ajuntament de Girona, GEiEG i altres descomptes: 4 €

Reserves i Més informació: 972305577 – info@fundaciojoseppla.cat


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).