Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


NAUFRAGIS. Història submergida, una exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya

Escrit per el 9 de Maig de 2022

  • L’exposició convida a la descoberta de l’arqueològica subaquàtica, a Catalunya i a la resta del món.
  • Es presenten més de 200 objectes, alguns d’ells inèdits, que mostren la riquesa i diversitat del patrimoni arqueològic subaquàtic català.
  • L’exposició es podrà veure fins al juliol de l’any vinent.

Al fons dels oceans, dels mars, dels rius i dels llacs s’hi amaga una memòria fascinant, testimoni de la vida i l’activitat humana que roman sota les aigües i que mereix ser coneguda. Naufragis. Història submergida pretén a més ampliar el coneixement públic sobre l’arqueologia subaquàtica i retre un homenatge als homes i dones que l’han impulsat i l’impulsen, tant a Catalunya com arreu del món. Entre l’arqueologia subaquàtica exposada, s’inclouen les restes trobades a les illes Formigues i en les quals encara s’hi està treballant. Ens ho explica Rut Geli, del Centre d’Arqueologia Subaquàtica.

L’exposició s’estructura en quatre grans àmbits: Exploradors del mar, De vaixells i mariners, Excavant sota l’aigua i Un patrimoni a protegir. En ells, s’exposa una acurada selecció de més de 200 objectes, procedents de les excavacions realitzades pel CASC durant els últims 30 anys, alguns mai mostrats al gran públic. L’escenografia ocupa 1.000 m2, evoca un fons marí i es complementa amb nombrosos elements audiovisuals, alguns de gran format, que reforcen la vocació immersiva del muntatge.

La mostra coincideix amb el trentè aniversari de la creació del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, un centre de recerca del Museu d’Arqueologia de Catalunya creat l’any 1992 amb les funcions d’inventariar, protegir, estudiar, conservar i difondre el patrimoni arqueològic subaquàtic català.

Imatge @peposegura

Exploradors del mar

A l’àmbit Exploradors del Mar es presenten alguns dels invents i personatges que, al llarg del temps, han fet possible el desenvolupament de l’arqueologia subaquàtica. La peça central és un bus clàssic amb l’escafandre i el vestit de l’època per mostrar la intervenció realitzada el 1894 a Cala Cativa (Port de la Selva, Alt Empordà) en la qual es recuperen les àmfores d’un vaixell romà enfonsat i que es considera la primera intervenció amb l’objectiu d’estudi al Mediterrani.

La mostra exposa també, entre altres objectes singulars, una il·lustració de 1678 de l’anomenada Campana de Cadaqués, construïda l’any 1654 per encàrrec de Juan José d’Àustria, amb la finalitat de recuperar materials de dos galions que naufraguen al Cap de Creus.

De vaixells i mariners

De vaixells i mariners, el segon àmbit de l’exposició porta al públic de viatge a través del temps per conèixer la tecnologia i els sistemes de navegació i també la quotidianitat, les creences i els mites vinculats a la cultura marítima.

L’exposició ens mostra una botzina de senyals d’època romana del naufragi del Culip IV (Cadaqués, Alt Empordà), un premsador de pipa del segle XIX amb una representació burlesca (Deltebre I, 1813) i la restitució d’una àncora romana amb peces originals procedents de les Illes Medes.

Imatge @peposegura

Excavant sota l’aigua

A l’àmbit Excavant sota l’aigua, l’exposició presenta en tres grans escenografies de les excavacions més destacades: els derelictes Culip IV (Alt Empordà), Deltebre I (Baix Ebre) i illes Formigues II (Baix Empordà). Les escenografies integren materials representatius originals, acompanyades de recursos multimèdia de gran format que reconstrueixen la història dels naufragis. Entre les peces exposades, destaquen els carregaments dels vaixells romans Culip IV i Formigues II i els canons i projectils del vaixell Deltebre I.

L’àmbit permet també conèixer les tècniques i els mètodes de treball dels professionals de l’arqueologia subaquàtica.

Un patrimoni a protegir

El darrer àmbit de l’exposició aborda la tasca d’inventari, protecció i conservació del patrimoni subaquàtic. L’eix central és una projecció mapping de gran format que permet conèixer l’abast de la carta arqueològica subaquàtica de Catalunya, l’elaboració i gestió de la qual constitueix una de les funcions principals del CASC.

L’àmbit també presenta l’excepcionalitat de la conservació dels materials arqueològics subaquàtics i les dificultats i reptes de la seva conservació. Finalment, l’exposició aborda també la problemàtica de l’espoli i de la preservació d’aquesta riquesa patrimonial.

Una capbussada a la història

Els colors, la llum i el so evoquen l’ambient submarí. L’exposició ha estat dissenyada d’acord amb una estratègia d’escenografia immersiva que incorpora nombroses projeccions, recreacions escenogràfiques i elements interactius. Destaquem diversos documents audiovisuals històrics, sobre els inicis del submarinisme tant a Catalunya com a la resta del món. Destaquem també les reconstruccions 3D de la història dels enfonsaments dels vaixells Culip IV, Illes Formigues II i Deltebre I.

El projecte expositiu ha estat elaborat per Rut Geli, responsable del CASC, Gustau Vivar, responsable del CASC del 2010 al 2018 i Xavier Nieto, director del CASC de 1992 al 2010. Carme Rovira Hortarà ha coordinat la mostra, sota la direcció de Jusèp Boya, director del MAC.

Per acabar, Geli explica que des del centre es continua treballant amb la carta arqueològica subaquàtica que és l’inventari dels jaciments que hi ha al territori, tant al mar com en llacs i rius.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).