Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Artistes del col·lectiu Arteca de Palafrugell organitzen un projecte de conscienciació mediambiental a través de l’art

Escrit per el 5 de Maig de 2022

  • Han escrit un manifest que és una resposta a la pregunta: Com millorar el medi ambient des de l’art?
  • S’organitzen altres activitats durant els pròxims mesos.

El passat 22 d’abril, coincidint amb el Dia Internacional de la Mare Terra, el grup d’un centenar d’artistes que formen part del col·lectiu Arteca de la Biblioteca de Palafrugell van elaborar un manifest per explorar com millorar el medi ambient des d’una perspectiva artística. D’aquesta manera, es tirava endavant un projecte de conscienciació mediambiental a través de l’art amb l’organització de diverses activitats. Ens ho detalla la Mercè Coll, responsable d’Arteca a la Biblioteca de Palafrugell.

Manifest dels artistes que formen part del col·lectiu

Des de l’art, podem fer alguna cosa per millorar el medi ambient?

Nosaltres pensem que tothom des de qualsevol disciplina pot ajudar a protegir el medi ambient, per tant des de l’art també.

Com qualsevol altre professional, l’artista pot decidir utilitzar per a les seves obres materials que siguin respectuosos amb el medi, que no contaminin i que siguin fàcilment reciclables, pot també emprar objectes reutilitzats que a través de la seva obra tindran una nova vida.

Se’ns acut, però que encara podem fer alguna altra cosa, no és tan immediata, però també pot ser eficaç: a través del nostre art podem crear consciència. Volem que quan observeu les nostres peces ens facin pensar, ens facin adonar com de fràgil és el nostre planeta i que si volem que en el futur els nostres fills en continuïn gaudint, l’hem de cuidar i hem de començar a actuar ara mateix.

Manifest d’Arteca

Projecte PrimARTvera

Aquest manifest, que s’emmarca dins el projecte PrimARTvera d’Arteca i la Biblioteca de Palafrugell, té com a principal objectiu fer reflexionar sobre el medi ambient, amb diverses activitats i una exposició final feta amb materials reciclats, reutilitzats o de rebuig i/o de temàtica mediambiental.

El 16 d’abril es va començar el projecte amb l’activitat Passegem i netegem, amb la sortida els participants van gaudir del medi natural que van voler deixar una mica més net de com el van trobar. El Dia de la Mare Terra, 22 d’abril, és la data que es va escollir per publicar les imatges que menys van agradar al col·lectiu: plàstics, puntes de cigarreta, papers, cartró, vidre són alguns dels materials que es varen recollir.

La resta d’activitats es vertebren al voltant de dues dates més relacionades amb el medi ambient: el 17 de maig, Dia Mundial del Reciclatge, i el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. A més, el divendres 6 de maig a les 7 del vespre es farà una xerrada sobre el decreixement, amb la importància de generar el mínim de residus possibles. Tindrà lloc a la sala polivalent de la biblioteca i anirà a càrrec de Federico Demaria, professor i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Raúl García-Duran, professor jubilat d’economia de la UAB, amb la col·laboració de l’Ateneu de Palafrugell.

El 17 de maig es parlarà sobre el reciclatge, com s’ha de fer, quin és el tractament dels residus… Anirà a càrrec de Diana Lledó, de Qualitat Urbana de l’Ajuntament de Palafrugell, i Mariona Virgili, del Consell Comarcal del Baix Empordà.

L’endemà, es farà la inauguració de l’exposició PrimARTvera, que restarà en actiu fins al 23 de juliol. Per altra banda, s’organitzaran altres activitats com una projecció nocturna el 15 de juliol.

Per acabar, el 21 de juliol es farà l’activitat familiar Si triem junts, sona millor, un conte infantil que difon el reciclatge per als més menuts.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).