“Nit de setembre”, nou àlbum d’Helena Rosich
Rafel Corbí
- La cantant gironina ens presenta el seu nou àlbum ‘Nit de setembre’.
- Les cançons són boleros amb un toc de jazz.
“Nit de Setembre” (Temps Record, 2020) es un recull de temes que a la cantant gironina Helena Rosich li recorden la festa major a l’Armentera, on les orquestres tocaven boleros en el seu repertori, el tercer disc de l’artista.
L’estiu d’aquest passat 2020 va enregistrar el seu tercer disc, acompanyada per Joel Moreno, Horacio Fumero, Alexandre Carbonell, Xavier Figuerola i Santi Colomer. L’arranjador
de tots els temes és en Joel Moreno Codinachs. El disc va ser gravat als estudis Medusa de Barcelona. La mescla i masterització la va fer Ferran Conangla.
L’Helena Rosich és una cantant de jazz, blues, bossa nova, boleros, nascuda a Girona. Va iniciar els estudis de llenguatge musical i guitarra clàssica al Conservatori de Música de Girona.
Boleros amb un toc de jazz
La cantant va batejar el seu disc amb ‘Nit de setembre’ perquè als boleros sempre hi ha molt de desamor i melancolia i per aquest motiu, li va fer pensar en el setembre quan s’acaba un amor d’estiu i arriben els dies més curts.
Tristesa, solitud, esperança, amor i bellesa
Les cançons tenen un aire de tristesa i de solitud, però també d’esperança, amor i bellesa. L’Helena ha buscat les lletres amb les quals s’ha sentit més identificada, des de “Lágrimas negras (Matamoros), “Cuando vuelva a tu lado” (M. Grever) o acabant amb “Petita festa” (Toti Soler). Fins i tot, ha introduït alguna cançó en portuguès.
Posteriorment, es van fer modificacions en el ritme de les cançons.
La cantant de petita passava alguns dies a l’Armentera (Alt Empordà) i coincidia amb la Festa Major. Recorda escoltar orquestres que oferien boleros i veient que tenien bona acceptació amb el públic, va voler-los incorporar en les seves actuacions. El Jazz i el blues la van captivar i va començar els estudis de jazz vocal i piano a l’Escola de Música Moderna de Girona, i amb la cantant Anna Luna a Sant Cugat. Per aquest motiu, els músics de l’àlbum són tots especialitzats en el jazz.
Lágrimas negras, una cançó que agrada a Rosich
Des del primer moment que va escoltar aquesta cançó, la va captivar.
Cuando vuelva a tu lado, amb molts records
És una cançó que aporta esperança actualment en què s’esperen moments millors.
Tres àlbums en solitari
Invitation (2015) va ser el primer disc de l’artista en solitari, seguit de Feeling Bill Evans (2017) i posteriorment, Nit de setembre (2020). El darrer va fer-lo perquè se sentia estimada per part del públic.
“Una música agradable d’escoltar a casa”
La gent que ha comprat l’àlbum afirma que aporta una calidesa i companyia molt agradable d’escoltar a casa per aportar una atmosfera de pau.
Un equip al darrere
La cantant agraeix la feina dels i les professionals que hi ha al darrere del disc.
Vincles emocionals amb l’Armentera…
Helena Rosich té vincles emocionals amb l’Armentera, especialment per motius familiars.
…però, nascuda a Girona
El pare de la cantant va conèixer a la mare d’Helena Rosich mentre actuava.
Advocada de professió
És advocada i va estudiar a Barcelona. De petita havia fet estudis musicals, però en fer-se gran va deixar-los. No obstant això, més tard els reprengué i va assistir a classes de cant. Durant la seva formació ha participat en diversos seminaris internacionals amb professors com la Donna McElroy del BerKlee College of Music i la Lee Gibson del Guildhall School of Music. El 2015 va gravar el disc “Invitation” amb Alexandre Carbonell, Francesc Ubanell, Joan Martí, Adrià Bauzó i César Martínez. El 2017 gravava el seu segon disc, “Feeling Bill Evans” (Temps Record) amb Alexandre Carbonell, Manel Fortià, Gonzalo del Val i Xavier Figuerola.
Projectes en un futur
L’artista té projectes de futur, però pendent de l’actualitat pandèmica. Ens recorda que totes les novetats les ofereix a través de les seves xarxes socials.
Es pot recuperar la conversa íntegra amb Helena Rosich a continuació.