Núria Esponellà ens presenta el seu llibre “Ànima de tramuntana”
Escrit per Ràdio Palafrugell el 16 de Desembre de 2020
- La novel·la històrica de la Núria Esponellà ha estat guardonada amb el Premi Prudenci Bertrana 2020.
- Una novel·la sobre el passat més llunyà i, alhora, un present intimista.
- Conversem amb la Núria sobre la novel·la, el procés d’escriptura i la seva experiència.
Nerea Cabello per Ràdio Palafrugell, entrevista per Rafel Corbí.
Els nostres estudis acullen la visita de Núria Esponellà, qui ens presenta el seu llibre Ànima de tramuntana, publicat per Columna Edicions i guardonada amb el Premi Prudenci Bertrana 2020. A continuació, ens detalla els personatges de la novel·la i ens elabora una petita sinopsi introductòria, present-nos les dificultats del procés d’escriptura.
Primer, Ànima de tramuntana és un llibre que tracta del passat més llunyà, concretament de les primeres civilitzacions dels nostres territoris. I a la vegada, d’un “present intimista actual.”
Tot seguit, l’escriptora Núria Esponellà comparteix amb nosaltres que “investigar sobre aquest tema era molt complex“. Els diferents historiadors i arqueòlegs amb els quals va parlar la Núria, ho definien com un “període fosc” i de difícils dades per concretar.
D’altra banda, la Núria ens detalla que es tracta d’una novel·la amb pinzellades d’invenció, però amb un rerefons històric ben documentat. Ho defineix d’una novel·la “versemblant”, amb una narradora que crea hipòtesis davant el lector.
Tot seguit, aprofundim sobre els personatges protagonistes per endinsar-nos en la novel·la. Com a primera protagonista, trobem a la Mínia, una arqueòloga del present que investiga dues tombes trobades al poblat íber d’Ullastret.
Continuant amb la sinopsi d’Ànimes de tramuntana, la Núria ens detalla que el fil conductor de la novel·la, és la recreació de la vida de la dona de la tomba trobada per la Mínia, l’Equinar.
“Escriure, cura”
Per concloure la sinopsi, Esponellà defineix l’obra com una “novel·la intimista actual”, perquè des del present la Minia explica la seva pròpia història. Davant les seves difícils vivències, fa teràpia a través de l’escriptura, fent dol al seu propi descobriment.
Tot seguit, la Núria ens explica quines facilitats i dificultats s’han presentat durant la seva escriptura.
Per a la Núria, ha estat més fàcil escriure i escenificar mentalment totes les històries relacionades amb la “dona del passat”, l’Equinar. En canvi, ens defineix el treball del personatge del present, la Mínia, com “molt més complicada”.
Així mateix, la Núria Esponellà ens explica la seva intenció de relatar a través de la novel·la com “a vegades ens quedem atrapats en les emocions, i no som capaços de sortir d’aquell estat emocional“.
Tanmateix, també s’exposa com la Mínia compara la seva gestió de les emocions, amb la gestió que en feien al passat dels processos de dol.
Un altre punt és que la Núria no qualifica la seva novel·la com a feminista, sinò com a mostra del treball dels processos emocionals de les dones i la manera de gestionar-los.
A continuació, adjuntem l’entrevista sencera amb la Núria Esponellà, autora d’Ànima de tramuntana.