L’estat del fons marí del nostre litoral
Escrit per Ràdio Palafrugell el 27 de Juliol de 2020
- La nova cartografia marina del litoral permet conèixer què hi ha a 35 metres de fondària del nostre litoral.
- L’Associació Amics de les Illes Formigues apunten que aquesta és una eina essencial per poder conservar i divulgar el patrimoni natural.
La darrera reunió de la Taula de Cogestió Marítima del litoral del Baix Empordà va servir per presentar la cartografia marina. Una eina que permet conèixer millor l’estat del fons marí del nostre litoral, des de la costa de Begur fins la platja del Castell. En aquest sentit, l’Associació Amics de les Illes Formigues es mostren satisfets perquè, després d’anys reclamant aquesta cartografia, finalment aquesta ja sigui una realitat.
Isabel Ruiz, secretària de l’associació ha passat per la sintonia de Ràdio Palafrugell per valorar aquesta eina. Primer de tot, ha tingut paraules d’agraïment cap a la Generalitat de Catalunya per tirar endavant aquesta cartografia.
La cartografia marina és una eina que feia temps que venien reclamant des de l’entitat. En aquest sentit, Isabel Ruiz ha apuntat que sense la Taula de Cogestió Marítima aconseguir aquesta cartografia hagués estat més complicat.
Aquesta cartografia abarca el litoral des de la Punta de la Creu (Begur) a la Platja del Castell (Palamós). Aquest espai significa el 65% de la zona del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) del Baix Empordà. Així doncs, com ha apuntat Ruiz, permetrà conèixer tot allò i saber l’estat del fons marí del nostre litoral. I per tant, també ajudarà a la seva conservació. En aquest sentit, la secretària de Els Amics de les Illes Formigues ha posat com exemple que serà més fàcil identificar les zones de posidònia.
Protecció del fons marí
D’altra banda, però, també ha remarcat que hi ha altres opcions per protegir el fons marí com boies ecològiques que s’han instal·lat a Palamós.
En aquesta línia, en els darrers dies, mitjançant les xarxes socials, instaven a l’Ajuntament de Palafrugell a promoure també aquestes boies.
I també ben a prop de la nostra costa, a la zona dels Ullastres, a menys de dues milles de Llafranc han alertat d’una gran xarxa que està malmetent el fons d’aquesta zona amb una gran biodiversitat marina. Tot i que han pogut treure una part de la xarxa, encara n’hi ha una altra a més profunditat.
Així, reclamen que quan abans millor es pugui treure aquesta xarxa fantasma. En aquest sentit, s’han ofert per col·laborar amb l’administració per extreure-la.
Podeu recuperar l’entrevista íntegra amb Isabel Ruiz, secretària de l’Associació Amics de les Illes Formigues al següent arxiu.