L’observació de cetacis al nostre litoral
Escrit per Ràdio Palafrugell el 2 de Juny de 2020
- L’Associació Noa 18 Nusos fa 2 anys que estudien la fauna marina de la Costa Brava, posant el focus en els cetacis.
- En les darreres setmanes han observat un centenar de caps d’olla negres i un rorqual comú, el segon animal més gran del món.
Albert González i Clàudia Auladell, membres de Noa 18 Nusos han atès la trucada de Ràdio Palafrugell des d’alta mar. Ens han explicat que en les darreres sortides s’han trobat amb alguna sorpresa. Per exemple, el centenar de caps d’olla negres (globicephalamelas) davant del far de Sant Sebastià, a Llafranc. Des del 2018 fan l’observació de cetacis al nostre litoral per estudiar-ne el seu comportament i també per conscienciar de la seva fragilitat.
El biòleg Albert González ens ha explicat els dos grans objectius pels quals es van constituir com a associació. D’una banda, tenir informació de les espècies de cetacis de casa nostra i, de l’altra per fer pedagogia. En aquest sentit, ha recordat que tots els cetacis són espècies protegides a tot l’estat.
El 21 de maig, després de dos mesos d’inactivitat per la COVID-19 van poder tornar a fer aquestes observacions. En aquesta primera sortida van poder observar un grup de caps d’olla negres. La biòloga marina, Clàudia Auladell ha destacat que hi ha diversos factors que expliquen que hagin pogut veure aquesta espècie. Entre aquesta barreja de factors hi ha el fet que la pressió humana sobre la natura ha disminuït. A més, la primavera i la borrasca Glòria també hi tenen el seu paper.
En aquest sentit, l’Albert ha recordat que aquest tipus d’espècies no són habituals de veure a la costa catalana.
En total eren un centenar de caps d’olla negres els que es van observar davant del far de Sant Sebastià, a Llafranc. Per aquest motiu i pel fet que estaven descansant, els dos biòlegs han apuntat a que estaven de pas.
Rorqual comú, el segon animal més gran del món
A més a més, d’ençà el desconfinament també han pogut observar el segon animal més gran del món. El rorqual comú (balaenopteraphysalus) pot arribar a mesurar fins a 20 metres de longitud. Albert González ha explicat que aquesta espècies és més habitual que es pugui observar durant la primavera.
En una d’aquestes sortides també van poder observar un grup de dofins ratllats. No obstant això, aquest tipus de cetacis i d’altres com els dofins comuns, són cada vegada menys freqüents al nostre litoral. La pressió pesquera i d’altres impactes han provocat que hagin anat perdent terreny.
Així, ha partir de l’observació de cetacis al nostre litoral volen conscienciar i sensibilitzar a les persones. Per això, des de Noa 18 Nusos recorden que els impactes derivats de l’activitat humana (contaminació marina, trànsit marítim o el soroll) els perjudiquen.
Podeu recuperar l’entrevista íntegra amb Albert González i Clàudia Auladell al següent enllaç.