Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Visitem la llibreria Vitel·la de Palafrugell

Escrit per a 21 d'Agost de 2020

  • Aquesta setmana ha tornat a pujar la persiana d’un dels espais culturals emblemàtics de Palafrugell.
  • La previsió era obrir el mes de març, però l’esclat de la pandèmia va fer posposar la reobertura.

La llibreria Vitel·la de l’Escala, amb Gemma García al capdavant, va decidir reobrir l’emblemàtic espai cultural de la Llibreria Mediterrània. Més tard del previst, però encara amb més il·lusió, aquesta setmana torna l’activitat a aquest indret del carrer Tarongeta. Per això, avui visitem la llibreria Vitel·la Espai Fòrum de Palafrugell.

El setembre del 2019 la Llibreria Mediterrània tancava definitivament per manca de relleu. Una notícia que deixava orfe Palafrugell d’un dels espais culturals més potents del municipi. No obstant això, la reacció de diverses persones vinculades al sector cultural de la vila va fer possible trobar algú que agafés el testimoni de la tasca que havia iniciat Joan Aliu 30 anys enrere. Gemma García, responsable del grup Vitel·la Edicions, remarca que el fet de mantenir “Espai Fòrum” és una declaració d’intencions del que volen fer.

En aquesta línia, García, apunta que la gent que torni a trepitjar la llibreria no veurà un canvi significatiu en la manera de treballar.

Tot i les dificultats que presenta el sector de les publicacions, des Vitel·la en cap moment s’han plantejat de no reobrir. Gemma García explica que és un tipus de negoci molt vulnerable. No obstant aquest fet, durant la pandèmia del COVID, destaca que s’ha parlat molt del sector de les llibreries. En aquest sentit, segons la responsable de Vitel·la, la gent ha estat al costat del sector.

D’altra banda, però, la gran por del món cultural és que hi hagi un altre tancament. Per Gemma García seria complicat sobreviure a una situació similar a la viscuda durant la primavera.

La implicació de la societat palafrugellenca

Arran de l’anunci del tancament de la Llibreria Mediterrània un grup de persones vinculades a diversos sectors culturals de Palafrugell van iniciar un moviment per tal que algú agafés el relleu. Carme Fenoll, exdirectora de la Biblioteca de Palafrugell va ser una de les impulsores. Per Gemma García, la “culpa” que avui visitem la Llibreria Vitel·la de Palafrugell és un 99.9% d’aquest moviment.

De fet, si Vitel·la no va agafar abans el relleu de la Mediterrània va ser perquè els hi faltava que hi hagués algú del municipi que els hi donés suport. Ja que, abans del tancament García reconeix que ja hi van haver converses amb Joan Aliu.

Amb tot, amb 5 mesos de retard aquest cap de setmana la persiana de la Llibreria Mediterrània tornarà a aixecar-se, això sí sota el nom de Llibreria Vitel·la Espai Fòrum. Podeu recuperar l’entrevista íntegra amb Gemma García al següent arxiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *