Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Restaurant Casamar de Llafranc participarà en la campanya “Aprofitem els aliments” amb més de seixanta restaurants d’arreu de Catalunya

Escrit per el 16 de Setembre de 2025

  • El Restaurant Casamar de Llafranc participarà en la campanya “Aprofitem els aliments”, impulsada per la Generalitat per reduir el malbaratament alimentari
  • Més de seixanta establiments de Catalunya oferiran àpats Gastrorecup fins al 31 d’octubre
  • La iniciativa inclou la cinquena Marató #JoEspigolo i el Gran Dinar d’Aprofitament a Vic, i ha homenatjat cuiners i empreses compromeses amb la gastronomia sostenible

Fotografia: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El Restaurant Casamar de Llafranc forma part dels més de seixanta establiments que participen enguany en la quarta edició de la campanya “Aprofitem els aliments”, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. L’àpat es farà el 21 d’octubre, però la iniciativa s’allargarà fins al 31 d’aquell mes i té l’objectiu sensibilitzar la ciutadania i reduir el malbaratament alimentari amb accions concretes arreu del territori.

Els restaurants participants oferiran els àpats Gastrorecup, plats elaborats amb productes recuperats en bon estat per fer valdre la cuina d’aprofitament. La xifra d’establiments és la més alta de les quatre edicions celebrades fins ara.

A la demarcació de Girona també hi participa Can Roca d’Esponellà, l’Escola d’Hostaleria de Figueres – Institut Olivar Gran, el Restaurant Can Xapes (Cornellà del Terri), l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, el Restaurant Hostal dels Ossos (Olot), Carles Antoner (Lladó), S’ha Acabat el Bròquil (Campdevànol), la Fonda Xesc (Gombrèn), el Ditifet Restaurant (Girona), l’institut Ramon Coll i Rodés (Lloret de Mar), el Restaurant El Brot (Vilavenut), El Rebost de Can Moragues (Riudarenes) i Quinze Ous Restaurant (Girona).

“Prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentaris és una responsabilitat compartida”

Durant la presentació de la campanya, al Palau Robert de Barcelona, el conseller Òscar Ordeig ha destacat que “prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentaris és una responsabilitat compartida” i que cada petit gest individual té un impacte positiu a escala social, ambiental i econòmica.

A més dels Gastrorecup, la campanya inclou dues cites destacades. La primera és la cinquena Marató #JoEspigolo, prevista per al dissabte, 4 d’octubre, en què voluntaris i entitats recuperaran aliments directament del camp. L’any passat es van recollir més de 12.000 quilos de productes. La segona és el Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari, que es farà a Vic el diumenge, 5 d’octubre i amb un àpat gratuït per a 400 persones, preparat amb aliments recuperats i en perfecte estat. La jornada inclourà tallers i activitats per a totes les edats.

La campanya també s’estén a esdeveniments com les festes de la Mercè a Barcelona o la Fira de Sant Miquel de Lleida, on es promouran activitats de sensibilització i mostres de cuina tradicional catalana com a model de gastronomia sostenible.

En l’acte de presentació s’ha reconegut la implicació de cuiners pioners en la lluita contra el malbaratament, com Ada Parellada (Semproniana, Barcelona), Albert Marimon (La Cava de Tàrrega), Lluc Quintana (Can Xapes de Cornellà del Terri) i Albert Guzmán (la Ràpita). També s’ha destacat la col·laboració de la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i d’empreses agroalimentàries que aporten aliments recuperats als restaurants, com Ametller Origen, Bon Preu o Borges, entre altres.

Segons dades de la Generalitat, a les llars catalanes es malbaraten de mitjana 21 quilos d’aliments per persona cada any, amb un cost global de més de 900 milions d’euros i un impacte ambiental de més de 462 milions de quilos de CO₂. El Departament treballa per reduir aquestes xifres dins l’Estratègia Alimentària de Catalunya 2024-2028 i amb un nou pla estratègic que es presentarà el 2026.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).